Kína sikeresen tesztelte a vákuumvonatot, amely akár 1000 km/h-val is száguldhat

Kína tesztelte az ultragyors hyperloop-vákuumvonatát – közölte múlt héten a South China Morning Post.
A tesztsorozat három próbaútból állt egy szupraveeztő mágnesvasút-vonalon a Shanxi tartománybeli Datongban. A szerelvényeket mindössze 50 km/h-ra gyorsították fel, de a cél, hogy előbb-utóbb 1000 km/h-val szállítson utasokat és rakományt a vákuumcsőben. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a hyperloop-vonat lesz a leggyorsabb földi közlekedési technológia a világon. A vonatot a China Aerospac Science and Industry Corporation (CASIC) építi és üzemelteti, amely közölte, az első néhány próba során minden rendben ment – írja az Interesting Enigeering.

A kísérletekhez rendelkezésre álló cső hossza egyelőre még csak 2 kilométer, a tervek szerint viszont néhány éven belül 60 kilométeresre bővíthetik. Az első kínai hyperloop-rendszer teljes körű tesztelését tavaly sikerült tető alá hozni, ekkor a mágnesvasút 130 km/h sebességre tudott felgyorsulni.

A vákuumvonat-koncepciót először Elon Musk mutatta be 2012-ben a The Boring Company nevű cégén keresztül, ezt követően pedig Richard Branson, a Virgin Galactic alapítója indította el saját hyperloop-projektjét. Az indulás óta azonban mindkét vállalkozás pénzügyi és technológiai gondokkal küzd.

Kína már eddig is kitűnt a világ országai közül azzal, hogy a világ legnagyobb sebességű vasúthálózatát működteti: a gyorsvasúthálózat jelenleg 42 000 km hosszú, és kormány ambiciózus tervei szerint a következő két évben a vonatok maximális sebességét 400 km/h-ra növelnék.

Forrás: Portfolio