Kína közzétette a koronavírus elleni friss terveit

Sanghaj hétfőn ismertette a terveket, amelyek szerint június 1-jétől visszatér a normálisabb élet, és véget ér a több mint hat hete tartó, fájdalmas koronavírus-zárlat, amely hozzájárult a kínai gazdasági tevékenység erőteljes lassulásához – írja a Reuters.

sanghaj kikötő

Zong Ming alpolgármester azt mondta, hogy Sanghaj újranyitása fokozatosan fog megvalósulni, a mozgáskorlátozások nagyrészt május 21-ig maradnak érvényben, hogy megakadályozzák a fertőzések fellángolását, majd fokozatosan enyhülnek. Június végéig teljes mértékben helyreállítjuk a normális termelést és életet a városban – mondta.

Sanghaj teljes lezárása és a több százmillió fogyasztót és dolgozót érintő COVID-korlátozás több tucat más városban is ártott a kiskereskedelmi forgalomnak, az ipari termelésnek és a foglalkoztatásnak, ami fokozta a félelmeket, hogy a gazdaság a második negyedévben zsugorodhat. A ma megjelent adatok szerint Kína ipari termelése áprilisban 2,9%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami meredek visszaesés a márciusi 5,0%-os növekedéshez képest, míg a kiskereskedelmi forgalom 11,1%-kal zsugorodott az előző hónap 3,5%-os csökkenése után. Mindkét adat jóval a várakozások alatt maradt.

A járványkezelés zéró tolerancia stratégiája – amelyet a világon már gyakorlatilag sehol sem tartanak hatékonynak az omikron variánssal szemben – a globális ellátási láncokban és a nemzetközi kereskedelemben is zavarokat okoztak. Az elemzők és a kínai statisztikai hivatal szerint a gazdasági aktivitás májusban valószínűleg némileg javul, és a kormány és a központi bank várhatóan további ösztönző intézkedéseket fog bevetni. A fellendülés ereje azonban mindaddig bizonytalan, amíg Kína nem szakít a járványkezelési stratégiájával.

Peking, ahol április 22. óta naponta több tucat új esetet találtak, jól mutatja, hogy milyen nehéz a rendkívül fertőző Omicron-változat kezelése. A fővárosban ugyan nem vezettek be teljes zárlatot, de a kínai internetes óriáscég, a Baidu által nyomon követett GPS-adatok szerint a múlt héten a pekingi közúti forgalom a sanghajihoz hasonló szintre esett vissza. Vasárnap Peking négy további kerületre terjesztette ki az otthonról történő munkavégzés előírásait. Korábban már betiltotta az éttermekben az étkezést, és korlátozta a tömegközlekedést.

Forrás: Portfolio