Itt a fontos döntés, szárnyalhatnak a kínai részvények

Kína módosította azt az évtizedes szabályozást, amely korlátozta a nem hazai tőzsdén jegyzett cégek pénzügyi adatszolgáltatási gyakorlatát. Ezzel a lépéssel vélhetően elhárult egy jelentős akadály az amerikai szabályozó hatóságok irányából, ugyanis a szabályozók teljes körű hozzáférést kaphatnak a New Yorkban jegyzett több mint 200 kínai vállalat többségének könyvvizsgálói jelentéséhez. A bejelentésnek köszönhetően jelentős pluszban indíthatja a mai kereskedést az Alibaba, a DiDi Global, a Nio és több, az Egyesült Államok tőzsdéin jegyzett kínai vállalat részvénye is.

beijing

A felülvizsgált kínai hatósági szabálytervezetben törölték azt a követelményt, hogy a helyszíni ellenőrzéseket a kínai szabályozó ügynökségeknek kell végezniük, vagy azok ellenőrzési eredményeire kell támaszkodniuk – közölte – a Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottság a hétvégén, más szabályozókkal közösen tett nyilatkozatában. A CSRC egy határokon átnyúló szabályozási együttműködési mechanizmuson keresztül segítséget nyújt majd a folyamat során. Eközben a nyilatkozat szerint minden, közvetlenül vagy közvetve a tengerentúlon jegyzett vállalat felelős lesz a bizalmas és érzékeny információk megfelelő kezeléséért és a nemzeti információbiztonság védelméért.

A módosítások szokatlan fordulatot jelentenek Peking részéről és vélhetően véget vetnek egy több évtizedes vitának, amely akkor eszkalálódott, amikor az Egyesült Államok 2024-es határidőt szabott az együttműködésre nem hajlandó vállalatoknak a New York-i tőzsdéről és a Nasdaqról való kitiltására. A kompromisszum egyben azt is mutatná, hogy Kína hajlandó egyensúlyt teremteni a nemzetbiztonsági aggályok, valamint a befektetők és a vállalatok igényei között egy olyan időszakban, amikor gazdasága számos kihívással néz szembe.

Gary Gensler, az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke azonban a múlt héten még csillapította a kedélyeket a kilátásokkal kapcsolatban, jelezve, hogy csak a könyvvizsgálati ellenőrzéseknek való teljeskörű megfelelés teszi lehetővé, hogy a vállalatok továbbra is kereskedhessenek az amerikai piacokon. Gensler egy interjúban elmondta, hogy Kína egyszerűen áthelyezhet egy céget egy nem amerikai tőzsdére, ha a pénzügyi dokumentumokat nem akarja nyilvánosságra hozni. Arra is rámutatott, hogy az amerikai törvények inkább a nem megfelelően együttműködő országokra, mint konkrét vállalatokra összpontosít.

Mindenesetre kimondottan örömteli fejlemény a hétvégi a befektetők számára, az amerikai tőzsdén jegyzett kínai részvények komoly pluszban nyithatnak az előzetes adatok alapján:

Forrás: Portfolio