A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének szerdán közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az áprilisi 46,0 pontról 48,1 pontra nőtt májusban. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A javulás mértéke enyhén - 0,1 ponttal - meghaladta az elemzői várakozásokat. A májusi adat azonban így is a feldolgozóipar teljesítményének harmadik hónapja tartó zsugorodását tükrözi.

...

Az Airbus szándéknyilatkozatot írt alá Csengtu városával és a Tarmac Aerosave vállalattal Kína első fenntartható, „életciklus” szolgáltatási központjának létrehozására. A megállapodás részeként a cégek a repülőgépek parkoltatása és tárolása mellett karbantartási, felújítási, átalakítási, szétbontási és újrahasznosítási szolgáltatásokat is kínál majd.

A Tianwani Atomerőmű 7. blokkján a kínai kivitelezők beemelték a helyére a zónaolvadék-csapdát, amely a rendkívüli kis valószínűségű, tervezési alapon túli balesetek esetére szolgál. A berendezés a reaktortartály alatt elhelyezkedő acélfalú tartály, amelynek tömege 156 tonna, a reagens anyaggal feltöltött kazettákkal együtt az össztömege 800 tonna.

Kínai biológusok génszerkesztéssel olyan új széles kárászfélét tenyésztettek ki, amelyben nincsenek a fogyasztását megnehezítő apró szálkák.

ChinaCham CNY2022 01

Pletser Tamás elemző szerint 100 dollárig nehezen emelkedik majd a hordóár, a mai 100 dollár ugyanis már nem ugyanannyit ér, mint 2010 és 2014 között.

A Peking–Hongkong nagy sebességű vasutat Kína a tervezett észak–dél irányú közlekedési artériája részének tekintik.

Tavaly 342,8 millió darab okostelefont gyártottak Kínában, ami ugyan 16%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, de még mindig jelentősen elmarad a járvány előtti 371,7 milliótól. A gyártók több problémával néztek szembe 2021-ben, a globális chiphiány mellett a koronavírus miatti gyárbezárások hátráltatták őket, és ez várhatóan idén is hasonló lesz.

Kína az olimpiai falu éttermében is igyekszik minimálisra csökkenteni a kontaktusok számát, ezért robotizálta az ételek készítését és felszolgálását.

 
Hamarosan megkezdődik a Víz-Tigris éve a kínai asztrológia szerint. A fő üzenete ennek az évnek az, hogy lépj, tanulj, fejlődj! Ragadd meg a lehetőségeket, és mutasd meg magad! Összefoglaltuk neked a legfontosabb dolgokat, hogy a lehető legjobban kihasználhasd az új év lehetőségeit!
61 éves mélypontjára esett a születési arányszám Kínában, miközben Peking jelentős reformokat léptet életbe a csökkenés megállítása érdekében – írja a Guardian.

Az export vártnál nagyobb és az import vártnál alacsonyabb növekedése mellett rekordnagyságú külkereskedelmi többlet alakult ki decemberben Kína külkereskedelmi mérlegében.  Kína külkereskedelmi mérlegtöbblete nagy növekedéssel rekordot ért el decemberben: 94,46 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 75,80 milliárd dollárról, lényegesen meghaladva a 74,50 milliárd dolláros piaci várakozásokat. Novemberben 71,72 milliárd dollár volt Kína külkereskedelmi többlete.

...

A vártnál jobb, de a korábbitól elmaradó előzetes negyedik negyedéves GDP adatot közöltek Kínában.

A kínai Kereskedelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) január 1-jén hatályba lépett. A 2020. november 15-én aláírt 15 tagú RCEP a világ legnagyobb szabadkereskedelmi megállapodása, amely a világ népességének mintegy 30 százalékát fedi le. Gazdasági és kereskedelmi volumene szintén a világ teljes forgalmának 30 százalékát teszi ki.

A dél-kínai Greater Bay Area lesz a helyszíne annak az ötmilliárd dolláros kísérleti infrastruktúra-projektnek, amelyik többek között a határokon keresztül zajló adatforgalom kezelésére szolgálna majd.
 

Három termelési stratégia körvonalazódik: a reshoring (hazaköltöztetés), a near-shoring (közelbe helyezés), és a China+1 (Kína mellett egy másik beszállító ország felkutatása).

Kínai mérnökök megépítettek egy holdkutató létesítményt, amelyben alacsony gravitációs körülményeket lehet szimulálni.

A kínai autógyártók szövetsége, a CAAM (China Association of Automobile Manufacturers) szerdán azt közölte, hogy Kínában tavaly 26,28 millió új autót adtak el, ami 3,8 százalékkal több a 2020. évinél.