Videókapcsolaton keresztül egyeztetett egymással szerdán Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, szűk egy héttel az után, hogy a két ország kereskedelmi főképviselői telefonon tanácskoztak.

Az elmúlt hónapokban jelentős áremelkedés volt a konténeres tengeri szállításban, korábban elképzelhetetlen szintekre drágult a Kínából Európába és Amerikába irányuló szállítás ára. Ez pedig a termékek árába is be fog épülni, szinte minden területen érezteti majd hatását. A Portfolionak nyilatkozó szakértő szerint évekig is eltarthat, mire normalizálódik a helyzet, az pedig csak idő kérdése, hogy a zsebünkön érezzük majd az emelkedő árakat.

...

Egyre kevesebb munkás van, aki fogadni tudja a csomagokat, így óriásit ugrott az áruszállítás költsége.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői Vuhanban kezdik meg a nyomozást, ott, ahonnan az első megbetegedéseket és haláleseteket jelentették.

Kína üzleti érdeklődése a kelet-közép-európai piacok, köztük Magyarország iránt évek óta töretlen, és a tendenciát a koronavírus-járvány sem fogja érdemben megváltoztatni. A távol-keleti nagyhatalommal kötött, országokon átívelő gazdasági együttműködések még mindig számos kérdést vetnek fel a régióban mind a befektetői, mind a beszállítói oldalon. A legnagyobb akadály azonban nem a nyelvtudás vagy a bizalom hiánya, hanem a sokrétű uniós és állami jogszabályoknak való megfelelés.

...

Kína üzleti érdeklődése a kelet-közép-európai piacok, köztük Magyarország iránt évek óta töretlen, és a tendenciát a koronavírus-járvány sem fogja érdemben megváltoztatni. A távol-keleti nagyhatalommal kötött, országokon átívelő gazdasági együttműködések még mindig számos kérdést vetnek fel a régióban mind a befektetői, mind a beszállítói oldalon. A legnagyobb akadály azonban nem a nyelvtudás vagy a bizalom hiánya, hanem a sokrétű uniós és állami jogszabályoknak való megfelelés.

...

Az Index interjút készített Colin Cajjal, a cég magyarországi vezérigazgatójával, aki szerint a kínai vállalat évek óta háborúzik a washingtoni kormánnyal, ám szerinte ez megerősítette őket. Az interjúban a Huawei Hungary vezérigazgatója beszélt a cég magyarországi kilátásairól, és a kiberbiztonsági bírálatok is szóba kerültek. Az interjút két egymás követő napon adjuk közre.

(Első rész)

Hatmilliárd dollár értékű dollárkötvényt bocsátott ki Kína, melyeket most első alkalommal amerikai befektetőknek kínált.

Mindössze 15 újabb koronavírusos fertőzést jegyeztek fel vasárnapról hétfőre Kínában, és senki sem halt meg 24 óra alatt a járvány miatt – adta hírül a kínai egészségügyi hatóság. Egy nappal korábban – szombatról vasárnapra – is csupán 18 új esetet könyveltek el. A hétfői 15 fertőzött közül 12-en külföldről eredőn kapták el a vírust, hárman Belső-Mongóliában fertőződtek meg.

Megérkezett vasárnap Indonéziába a kínai SinovacBiotech oltóanyaggyártó cég koronavírus elleni vakcinájának első szállítmánya - jelentette be JokoWidodo indonéziai elnök.

A kelet-kínai Szucsou város a kínai jegybankkal együttműködésben 20 millió jüan (906 millió forint) összértékű nyereményként az ország új digitális valutáját sorsolja ki a lakossága körében a digitális jüan újabb pilot programja keretében. A december 12-ére eső, "dupla 12" nevű, leárazásokkal járó kereskedelmi akció idejére időzítve százezer darab, 200 jüan értékű jutalomkupont sorsolnak ki Szucsou lakói között, a kuponokat december 27-éig használhatják fel.A hivatalosan digitális valutás elektronikus fizetés (Digital CurrencyElectronicPayment, DCEP) névre keresztelt digitális jüan segítségével Kína újabb lépést tesz annak a tervnek a megvalósítására, hogy készpénzmentes társadalommá válhasson.

...

Kína Miniszterelnöke a szabadkereskedelem diadalának nevezte azt, hogy nyolc évi tárgyalások után a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete létrejött és 2020. novemberében aláírásra került. Ez a megállapodás is azt erősíti, hogy egy Eurázsiai világkorszak részesei vagyunk, amely igazából már 2013-tól indult el, amikor is Kína meghirdette az Övezet és Út (BRI) kezdeményezését, és amely egy 500 éves atlanti korszakot zár le - mondta Csizmadia Norbert a Kossuth Rádióban.

...

A várakozásokat messze meghaladva bővült a kínai export novemberben, az import növekedése azonban tovább lassult, miközben a külpiacokat a koronavírus-járvány miatti újabb korlátozások bénítják.

del

 

Deloitte KKV napok: Online előadások
a KKV-kat érintő adózási és jogi aktualitásokról
Meghívó | 2020. december 2-3 10:00 - 11:00

 

2. nap témái

- Tudatos felkészülés a kihívásokra: ellenállóság és folytonosság a KKV vállalatstruktúrákban

- Digitalizáció az adózásban: felkészülés a KKV-kat érintő legfontosabb változásokra,
  lehetőségek kihasználása

- Legfontosabb lépések az adatvédelemi szabályoknak való megfeleléshez

 

2. nap regisztráció

Nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben: a statisztikai hivatal és a kínai logisztikai és beszerzési szövetség által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 52,1 pontra erősödött novemberben.

Száz uniós termék földrajzi árujelzője, köztük a tokaji jelölésű bor kap védelmet a kínai piacon az Európai Unió és Kína között létrejött, a jövő év elején hatályba lépő megállapodás értelmében - írja hétfői számában a Világgazdaság.

Tisztelettel meghívjuk az érdeklődő viszonteladókat és importőröket Hebei tartomány (Kína) online B2B kiállítására. A kiállító megbízható kínai cégek mezőgazdasági termékeket, fogyasztási cikkeket, autóalkatrészeket és szerszámokat mutatnak be. A részvétel ingyenes. Belépés:
 
 
2020Hebei FB final 06

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából szerda hajnalban - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Újabb egymillió tabletta érkezik Kínából Magyarországra a héten, így 2,8 millióra nő a Kínából importált ilyen hatóanyagú tabletták száma- nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek pénteken, miután VangJi kínai külügyminiszterrel telefonon tárgyalt.

Két hibrid vontató- és két hibrid tolatómozdonyt rendelt a Rail Cargo Hungaria a kínai CRRC-től, és hamarosan már hazai pályán tesztelik az első villany-hibrid mozdonyt.