Feldarabolják a világ egyik legnagyobb online kereskedőjét?

A Világgazdaság számolt be róla, hogy az Alibaba megszenvedte Peking kemény politikáját. De vajon a feldarabolás lehet a megváltás a világ egyik legnagyobb online kereskedőjének számára?

Az Alibaba ugyan a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata lett, de Kína az elmúlt két évben szigorúan fellépett a tech-szektor ellen, a cég alapítója, Jack Ma egy évig inkább külföldön élt. Most visszatért, miközben a kínai miniszterelnök reformokat ígér. 

Az Alibaba kínai székházaFORRÁS: IMAGINECHINA VIA AFP/STRINGER – IMAGINECHINA/STRINGER

Az Alibabát az elmúlt években kellemetlenül érintette Peking erőskezű politikája, de most küszöbön a fordulat. Az 1999-ben alapított vállalat évek alatt Kína egyik legnagyobb online cége lett – ez kezdetben a vezetést sem zavarta. A Kínai Kommunista Pártnak 2012 óta van pártbizottsága a vállalatnál, és mintegy kétezer párttag dolgozik az Alibaba alkalmazottjaként.

JACK MA BÍRÁLTA KÍNA SZABÁLYOZÁSI RENDSZERÉT, AMI UTÁN JOBBNAK LÁTTA, HA VISSZAVONUL A NYILVÁNOS SZEREPLÉSTŐL, A TWITTEREN 2020 OKTÓBERBEN TETTE KÖZZÉ AZ UTOLSÓ BEJEGYZÉSÉT. EZUTÁN ELHAGYTA A TÁVOL-KELETI ORSZÁGOT IS, HOLLÉTE HEVES TALÁLGATÁSOK TÁRGYA VOLT.

A néhány hete hivatalba lépő miniszterelnök, Li Csiang reformokat és piacbarát kormányzást ígér, legutóbb arról beszélt, hogy egy sor új intézkedést fognak bevezetni a piacra jutás kiterjesztésére és az üzleti környezet optimalizálására, bár konkrét részleteket nem árult el.

Jack Ma, az Alibaba alapítójaFORRÁS: IMAGINECHINA/TU MEIFEI – IMAGINECHINA/TU MEIFEI

AZ NAGY KÉRDÉS, HOGY JACK MA MENNYIRE AKARHATJA A SZÉTDARABOLÁST, DE KÉTSÉGTELEN TÉNY: AZ ÁTALAKÍTÁS MINTÁUL SZOLGÁLHAT A KÍNAI TECH-SZEKTORNAK. EZZEL UGYANIS MEGVALÓSULNA A KORMÁNY CÉLJA, HOGY KORLÁTOZZA AZ EGYRE NAGYOBB HATALOMMAL BÍRÓ MAGÁNCÉGEKET, MIKÖZBEN NEM RONTANÁ, SŐT JAVÍTANÁ A VERSENYKÉPESSÉGÜKET.Így véget érhet a kínai tech-szektor vesszőfutása, aminek az üzletember is örülhet.

Forrás: Origo