Elkerülhetetlen volt: két év szenvedés után csődvédelmet kért a kínai óriás

Kényszerlépéssel folytatódik az Evergrande soha véget nem érő szenvedéstörténete.

Amerikai bírósághoz fordult csődvédelemért a világ leginkább eladósodott ingatlanfejlesztője, a kínai Evergrande, írja a Reuters.

A lap ügyhöz közeli forrásai azt mondják, a több mint 300 milliárd dollárnyi adóssággal rendelkező ingatlanfejlesztő óriásnak az amerikai törvények értelmében saját adósságütemezési folyamatának részeként lényegében kötelező volt élnie a lépéssel az amerikai csődtörvény 15. fejezete alapján.

A cég offshore adósságátütemezése 31,7 milliárd dollárnyi állományt érint.

Az Evergrande nem kívánt nyilatkozni.

Hogy jutottunk el idáig?

Az Evergrande korábban Kína legkelendőbb ingatlanfejlesztője volt. Aztán 2021 közepére likviditási gondokba csúszott, ahogy az ország gazdaságának negyedéért felelős ingatlanfejlesztési szektor is hatalmas adósságválságba zuhant, és nehezen másznak ki a gödör aljáról.

Ahogy a Reuters is összefoglalja, azóta számos kínai ingatlanfejlesztő nem teljesítette offshore adósságkötelezettségeit, befejezetlen házakat hagyva maguk után. Emellett az eladások visszaestek, és a befektetők bizalma is megrendült, ami úgyszintént csapást mért a világ második legnagyobb gazdaságára. A sztorival mi is sokat foglalkoztunk a Forbes.hu-n.

Az Evergrande idén márciusban jelentette be offshore adósságátütemezési tervét, hitelezőik még augusztusban szavazhatnak a szerkezetátalakítási javaslatról, amit aztán hongkongi és Brit Virgin-szigeteki bíróságoknak kell szeptember első hetében jóváhagyniuk. Egyik leányvállalatuk, a Tianji Holdings szintén csütörtökön kért csődvédelemet a manhattani csődbíróságon.

Tőzsde

A China Evergrande papírjaval 2022 márciusa óta nem lehet kereskedni. Az Evergrande Services részvényei 12 százalékot, a China Evergrande New Energy Vehicle Group részvényei pedig 8 százalékot zuhantak a pénteki kereskedésben.

Forrás: Forbes