Demográfiai krízis Kínában, nagyot csökkent a népesség

Kína népessége 2023-ban 2,08 millióval csökken, a rekordalacsony születési arány és a COVID-zárlatok utáni megnövekedett halálozások miatt.

Kína demográfiai vészhelyzettel néz szembe: 2023-ban már a második egymást követő évben csökken a népesség. A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a teljes népesség 2,08 millióval, azaz 0,15%-kal csökkent, és 1,409 milliárd főben állapodott meg. Ez a csökkenés meghaladta az előző évi 850 ezres csökkenést, és az 1961-es nagy éhínség óta a legjelentősebb csökkenést jelenti.

Az országban az előző év elején példátlanul megugrott a COVID-19-es megbetegedések száma, miután a három éve érvényben lévő szigorú lezárások megszűntek. Ennek következtében az összes halálozás 6,6%-kal 11,1 millióra emelkedett, és a halálozási arány az 1974-es kulturális forradalom óta a legmagasabbra emelkedett.

Ezt a problémát súlyosbította a rekordalacsony születési ráta, mivel mindössze 6,39 születés jutott 1000 főre vetítve, és így tavaly mindössze 9,02 millió új születést regisztráltak, ami 5,7%-os csökkenést jelent éves összevetésben.

Ez a demográfiai tendencia nem csak Kínában figyelhető meg; Japánban és Dél-Koreában is hasonló a helyzet, ahol 2022-ben az 1000 főre jutó születési arányszám 6,3, illetve 4,9 lett.

A demográfiai kihívások mellett Kína gazdasági visszaeséssel is küzdött, ami tovább csökkentette a családalapítás iránti lelkesedést. A fiatalok munkanélkülisége rekordszintre emelkedett, miközben a fehérgallérosok bére csökkent, az ingatlanszektor pedig egyre súlyosabb válságba került.

India az ENSZ becslései szerint megelőzte Kínát, mint a világ legnépesebb országa. Az ENSZ szakértőinek előrejelzései szerint Kína népessége az évszázad közepére 109 millió fővel csökkenhet, ami több mint háromszorosa a korábbi, 2019-es előrejelzésüknek.

A demográfiai elöregedés különösen erőteljes: a 60 év felettiek Kína teljes népességének nagyjából 21,1%-át tették ki 2023-ban – ez a korábbi évek adataihoz képest növekedést jelent. A nyugdíjrendszer fenntarthatósága szintén aggodalomra ad okot, mivel a 60 év felettiek száma 2035-re meghaladhatja a 400 millió főt a jelenlegi 280 millióról, előbbi szám pedig több, mint az Egyesült Államok teljes népessége.

Ezeken túlmenően a gyermekgondozással és az oktatással kapcsolatos magas költségek visszatartják a kínai párokat a családbővítéstől, míg a munkaerőpiac bizonytalansága a nőket tántorítja el attól, hogy gyermekvállalás céljából szünetet tartsanak a karrierjükben.

A helyi önkormányzatok különböző ösztönzőket vezettek be, például adókedvezményeket, meghosszabbított szülési szabadságot és lakhatási támogatásokat, amelyek célja a gyermekvállalás ösztönzése volt; a végrehajtás azonban nem volt következetes a finanszírozási korlátok és a helyi hatóságok motivációjának hiánya miatt.

Forrás: Portfolio