A kínai bíróság első ízben adott szerzői jogot egy MI által generált képre

Egy kínai bíróság szerzői jogi védelmet biztosított a művésznek egy mesterséges intelligencia (MI) által generált képre, hogy ezzel is ösztönözze a jövőben az egyéneket az új eszközökkel való kreatív tevékenységre, valamint új eszközök fejlesztésére.

A jogi precedens egy szellemi tulajdon megsértése miatt indított perből született, amelyet tavaly májusban indított egy Li nevű felperes, aki az amerikai StabilityAI startup cég Stable Diffusion programját használta egy, a kínai Xiaohongshu közösségi médiaplatformon közzétett kép elkészítéséhez.

A pekingi internetbíróság példa nélküli ítéletben kimondta, hogy a Stable Diffusion  nevű szövegből képet generáló szoftver segítségével létrehozott kép a szerzői jogi védelemre jogosult műalkotásnak minősül az emberi alkotó eredetisége és szellemi hozzájárulása miatt.

A bíróság azon lépése, hogy a generatív mesterséges intelligenciával létrehozott tartalmaknak jogi státuszt adjon meghatározott feltételek mellett, arra irányuló törekvésnek tekinthető, hogy az egyéneket ösztönözze a kreatív tevékenységre az új eszközökkel  – hangsúlyozta Zhu Ge bíró egy nemrégiben tartott előadásán, amelyről a The Paper kínai online hírportál számolt be. A bíró aggodalmát fejezte ki az iparágra gyakorolt lehetséges negatív hatásokkal kapcsolatban, ha az MI által generált tartalmakat nem ismerik el műalkotásnak: „Ha az MI modellekkel létrehozott tartalmak nem tekinthetők műalkotásnak, az csapást mérne az iparágra”.

Bár az ítélet heves vitákat váltott ki arról, hogy a mesterséges intelligenciával létrehozott tartalmakat a szerzői jogi törvényeknek kell-e védeniük, a pekingi internetes bíróság azt állítja, hogy a jövőben a szerzők mesterséges intelligenciával támogatott képalkotás során történő személyes kifejezésmódjával kapcsolatos vitákat eseti alapon kell elbírálni.

Forrás: itbusiness