Szombaton a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a Bank of China megállapodást írt alá, melynek keretében elkezdik előkészíteni az MFB megjelenését a kínai kötvénypiacon, újabb forrásaok bevonása érdekében - derült ki Szijjártó Péter nyilatkozatából. A külgazdasági és külügyminiszter Kína, valamint 16 közép- és kelet-európai ország Szófiában rendezett miniszterelnöki csúcstalálkozója után mondta ezt az MTI tudósítása szerint.

A devizatartalékot kezelő State Administration of Foreign Exchange (SAFE) hétfőn azt közölte, hogy a devizatartalék 1,51 milliárd dollárral, 3112 milliárd dollárra nőtt a májusi 14,23 milliárd dolláros esést követően.

Elrugaszkodtak kilenc havi mélypontjukról és emelkedéssel zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei pénteken, amikor az Egyesült Államok bevezette a kínai termékeket sújtó 25 százalékos pótvámtarifát.

A hatékony együttműködés érdekében Koordinációs Központ felállításáról döntöttek a Kínai–Kelet-Közép-Európai Bankközi Szövetség tagjai a Szófiában ma lezárult Igazgatósági Ülés keretében. A 16+1 országot tömörítő szövetség döntése szerint a Koordinációs Központot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) fogja működtetni Budapesten.

A Kína és a közép-kelet európai országok vezetői 2012-ben tartották meg első találkozójukat. A „16+1" együttműködés Kína és a 16 közép- és kelet-európai ország közötti együttműködési platform. A platform létrehozása óta a felek jelentős előrelépéseket értek el a gazdasági és kereskedelmi együttműködések területén, de kedvező irányba fejlődtek közös kapcsolatok is.

Kína vezető gazdaságkutató intézete, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) azzal számol, hogy az ország hazai összterméke (GDP) 6,7 százalékkal nőtt az első hat hónapban és a második negyedévben, az első negyedévi 6,8 százalék után.

Kína július 6-ától 34 milliárd dollár értékű amerikai importtermékre vet ki vámot, válaszul a kínai termékeket sújtó amerikai döntésre.

Megkezdi az önvezető autóbuszok tömeggyártását a kínai Baidu technológiai konszern, miután szerdán legördült a szerelőszalagról a jármű századik példánya.

Az Audi egy százalékos részesedést vásárolt a SAIC Volkswagen Automotive-ban, így még több autót fog gyártani Kínában.

Az utóbbi években Kína valóságos nagyhatalommá vált a közlekedés területén, hiszen az áruszállításban, a kikötők forgalmának kiszolgálásában és a csomagküldésben Kína a legnagyobb ország a világon. 

Kínában 800 milliárd köbméter lesz az évi gázfogyasztás 2050-ben, ami 3,4-szerese a tavalyinak – közölte a China Daily című angol nyelvű kínai napilap kedden a kínai tudományos akadémia egyik jelentését idézve.

Az átfogó együttműködés jegyében tartották meg az Övezet és Út fórum soron következő eseményét csütörtökön, Hongkongban. A fórum résztvevői beszámoltak az Övezet és Út program kiépítésének legújabb eredményeiről, a különböző iparágak számára hozott új üzleti lehetőségekről, valamint a programban való együttműködés megerősítéséről.

A Kínai Nemzetközi Rádió jelentése szerint Chen Maobo, a Hongkongi Különleges Közigazgatási Terület kormányzata pénzügyi osztályának igazgatója június 26-án kijelentette, hogy a hongkongi kormányzat üdvözöli, hogy a kínai központi kormány pénzügyminisztériuma egymást követő tizedik évben Hongkongban bocsát ki kínai jüan (RMB) alapú állami kötvényt.

Sanghaj  Changning kerületéből érkezett küldöttség látogatott a ChinaCham Hungary Gazdasági Kamara Egészségügyi Tagozatának vendégeként a józsefvárosi Benyovszky Orvosi Központba. A küldötsséget a ChinaCham Hungary Gazdasági Kamara Egészségügyi Tagozatvezetője, G. Németh György fogadta. 

Öt hónapja a leggyorsabb ütemben növekedett júniusban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye, miközben a feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme a vártnál nagyobb mértékben lassult a nemzeti statisztikai hivatal, az NBS hétfőn közzétett kimutatása szerint.

A Kínai Agrárpromóció Konferencián tárgyaltak a lehetőségekről Budapesten június 29-én. Yunnan tartományt, a hegyvidékes, rendkívül változatos, négy Magyarországnyi országrészt Csang Mu, a tartományi agrárhivatal főosztályvezetője mutatta be, aki főleg arról beszélt, hogy az állam éléskamrájaként is szolgáló, mind a négy évszakban vethető és aratható területekkel bíró terület 4,2 milliárd amerikai dollár értékben exportálja termékeit, valamint a kínai kávétermesztés 91 százaléka is itt történik. 

Akkumulátorgyárat épít Németországban a kínai Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) vállalat - erősítette meg három forrás is pénteken a Reuters hírügynökségnek.

Jin Liqun Ázsiai infrastrukturális beruházási bank vezetője július 2-án Pekingben kifejtette, hogy az AIIB mindig aktívan támogatja a kínai kormány kiadott Övezet és Út kezdeményezés végrehajtásának, a bank alakulásának óta két évében már több mint 5 milliárd 300 millió dollár értékű befektetési programot fogadott.

A kínai Hongkongi Különleges Közigazgatási Övezet kormányzatának szóvivője július 1-jén Hongkongban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy megalakulása óta a jelenlegi hongkongi kormányzat nagyobb figyelmet fordít a hongkongi lakosság életére, meghallgatja a javaslataikat, és a lakossággal együttműködve több olyan szabályt dolgozott ki, amelyek a helyiek magasabb életszínvonalát szolgálja. 

Kína csatlakozása a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) nagyban hozzájárult a világgazdasági növekedéshez és a technológiai fejlődéshez - állapítja meg a kínai Államtanács információs hivatala által csütörtökön kiadott Fehér Könyv.