Nagy érdeklődés mellett tartotta 2020. július 7.-én a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara (ChinaCham Hungary) a járványidőszakot követő első Üzleti Klub eseményét. ADLAPiper támogatásával megvalósult rendezvényen Dr. Duda Ernő immunológus, Dr. Bod Péter Ákos közgazdász, valamint Dr. Györfi-Tóth Péter jogász mutatták be a koronavírus globális terjedését, hatásait és következményeit egészségügyi, ökonómiai és jogszakmai megközelítésben.

Annak érdekében, hogy a hazai exportőrök hatékonyan legyőzzék a covid-19 által okozott nemzetközi piaci fejlődési nehézségeket, valamint hogy a kínai vállalkozások megbízható üzleti kapcsolatokat és együttműködést alakítsanak ki a külföldi vásárlókkal, 2020. május 28–29-én sikeresen megtartották a Wuxing, a Huzhou (Zhejiang) Export Online Kiállítást.

 

2020. május 26-a és 2020. december 31-e között a magyarországi székhelyű stratégiai társaságokban való, külföldiek általi tulajdonszerzést, illetve befolyásszerzést külön be kell jelenteni az innovációs és technológiai miniszter részére. A vonatkozó eljárás során kötelező a jogi képviselő igénybevétele.

Online rendszert indít el Kína az új koronavírus globális terjedésének előrejelzésére - adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség a projektet vezető kutatók közlésére hivatkozva.

Kína online rendszert indít el a vírus terjedésének előrejelzésére

Gazdaságélénkítő intézkedéseket helyezett kilátásba Ji Kang, a kínai jegybank elnöke egy kedden közzétett interjúban - a kínai tőzsdék emelkedéssel reagáltak a hírre.

Kínának és az Egyesült Államoknak el kell kerülnie egy újabb hidegháborút - jelentette ki VangJi kínai külügyminiszter vasárnap tartott éves sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy az együttműködésen mindkét ország nyer, a konfrontáción viszont veszít.

VangJi szerint az Egyesült Államoknak és Kínának félre kell tenniük a nézetkülönbségeiket, és együtt kell működniük a vírus elleni harcban. Kína már több mint 11 milliárd védőmaszkot exportált az Egyesült Államokba, azaz minden egyes amerikai állampolgárra 40 darab maszk jutott - tette hozzá.

 

...

A magyar kormány 5,9 milliárdos keretet biztosít, hogy Hagyományos Kínai Orvoslás Részleg épülhessen a Semmelweis Egyetemen.

Egy márciusban tartott videokonferencia után, május 13-án sikeresen megrendezésre került a Kína-KKE Egészségügyi Miniszterek Videokonferenciája. Mindegyik fél kifejezte készségét az együttműködés fokozására a megelőzésben és kontrollban, és hogy közösen mérsékelje a világjárvány társadalmi-gazdasági hatásait.

Egyre több bizonyíték mutatja, hogy nem Vuhanból ered az új koronavírus, sem a helyi piacról, sem a nagyváros oly sokat emlegetett víruslaboratóriumából – nyilatkozta a Klubrádiónak Kína magyarországi nagykövete, Duan Jielong. A tolmácson keresztül nyilatkozó diplomata visszautasította és provokációnak minősítette azt az amerikai gyanúsítást, hogy a vuhani kutatóhelyről szabadult volna ki a kórokozó. Más hangon beszélt Magyarországról, Duan Jielong dicsérte a kormánnyal való együttműködést és azt, ahogy Magyarországon az 5G fejlesztésben érdekelt Huaweijel bánnak, ám azt nem árulta el, milyen értékben szállítottak védőfelszereléseket hazánkba. Nincs tudomása a Budapest-Belgrád vasúti projektre vonatkozó, a sajtóban ismertetett adatokról, a szerződés titkosítását pedig nem kívánta kommentálni. Duan Jielong nagykövettel  Csernyánszky Judit riporter beszélgetett.

...

A China Daily május 8-án jelentette meg Duan Jielong nagykövet úr cikkét: A barátság a legsötétebb napokat is világossá teszi. Kína és Magyarország megmutatja, hogy a világjárvány és hatásai leküzdhetők szolidaritással és együttműködéssel.

A dalt a 2020-as új típusú koronavírus világjárvány alatt nagy szeretettel rögzítették a magyarországi kínai közösség tagjai házi karanténjukban.

Így szeretnénk Magyarországnak jó szerencsét kívánni, barátságunkat megmutatni, és Magyarországot kitartásra buzdítani. Békét kívánunk az egész világnak!

A külügyminiszter közösségi oldalán ír az egyik legnagyobb kínai cégről, akik naponta 20 millió maszkot gyártanak.

A kínai BYD vállalat képviselőjével tárgyalt Szijjártó Péter, a megbeszélésen a komáromi elektromosbusz-gyár további bővítéséről volt szó, amelynek keretében újabb munkahelyek jöhetnek létre.

Megérkezett Kínából az idei első, közvetlenül Magyarországra indított, azaz Záhonyon keresztül közlekedő konténervonat a budapesti Rail Cargo Terminal - BILK-re 2020. április 27-én. A 40 vasúti kocsiból álló szerelvény Shandong tartomány Jinan városából hozott többek között egészségügyi védőfelszereléseket, maszkokat, kesztyűket, tisztítókendőket és más eszközöket. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára örömmel nyugtázta, hogy a több hete üzemelő légihíd mellett szárazföldön is helyreállt az összeköttetés Kína és Magyarország között.

...

Tisztelt Tagjaink és Érdeklődők!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy szem előtt tartva a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket, a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara a személyes irodai ügyintézést határozatlan időre felfüggesztette.

Amennyiben kérdése, kérése merülne fel azt kérjük a honlapon található e-mail címünkre juttassa el, illetve a +36-30-286-9318 mobiltelefonszámon elérhetőek vagyunk 09.00-13.00 óra között.

...

Kína úgy döntött, további 30 millió amerikai dollárt adományoz készpénzben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számára az eddigi 20 millió amerikai dolláros készpénz adományon felül, hogy támogassa az új koronavírus járvány elleni globális küzdelmet és erősítse a fejlődő országok egészségügyi rendszerét - jelentette be a Külügyminisztérium szóvivője, Geng Shuang csütörtökön.

A kormány a COVID-19 járvány által okozott gazdasági problémák enyhítésére, a gazdasági mentőcsomag részeként támogatást nyújt a COVID-19 járvány miatt problémákkal küzdő vállalatok munkahelyeinek fenntartására, amennyiben a vállalat vállalja, hogy bár csökkentett munkaidőben, de továbbfoglalkoztatja munkavállalóit. A támogatást rendező kormányrendelet több ponton kedvezően módosult, kiterjesztve és egyszerűsítve a munkahelyvédelmi bértámogatást.

...

Alibaba bejelentette, hogy 28,2 milliárd dollárt fektet be saját felhő alapú számítástechnikai üzletágába az elkövetkező három évben, ami az e-kereskedelmi platform egyik legjelentősebb növekedési területévé fog válni.

Kedves partnerünk,

ezúton meghívunk minden olyan céget és vállalkozást, akik gépipari, mezőgazdasági, raktározási és csomagolástechnikai gépek,  eszközök és alkatrészek importjában érdekeltek, a  Kínai Népköztársaság Shandong tartományának Kereskedelmi Irodája által szervezett ingyenes ZOOM  videokonferenciára.

Kedves partnerünk,

Ezúton meghívunk minden olyan céget és vállalkozást, akik gépipari, mezőgazdasági, raktározási és csomagolástechnikai gépek,  eszközök és alkatrészek importjában érdekeltek, a  Kínai Népköztársaság Shandong tartományának Kereskedelmi Irodája által szervezett ingyenes ZOOM  videokonferenciára.