Szeptember 19.-én Shandong tartomány kormányzójának jelenlétében megnyílt a nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi kiállítás. A kiállításon a CECZ szervezésében és a ChinaCham közreműködésével 7 közép -európai ország kiállítói első alkalommal mutatkoztak be. A kiállítást megelőző napon a delegáció tárgyalt a Shandong tartomány Kereskedelmi Hivatalának vezetőivel, Zhang Deping vezérigazgató úrral es Lyu Wei vezérigazgató asszonnyal. A kiállítás megnyitását megelőzően szűkkörű találkozó keretében a résztvevő országok közül egyedüliként a teljes közép-európai delegációt fogadta Shandong tartomány kormányzója, Gong Zheng úr, aki a megnyitó alkalmával megtekintette a CECZ közép-európai pavilonját is.

Szervező: Shaanxi CCPIT & ChinaCham Hungary

Időpont: 2019.09.16 10:00

Helyszín: 1152 Budapest, Szentmihályi út 171., 4. em konferencia terem

A ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara és a Shaanxi CCPIT tisztelettel meghívja Önt a Kína(Shaanxi) Magyarország Gazdasági és Kereskedelmi Együttműködési Konferenciára.

Résztvevők:

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára

Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság Budapesten akkreditált nagykövete

Kakas Béla, Csongrád megyei Közgyűlés elnöke

A Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Wolf Csaba, a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara alelnöke

Erika Tótfalusy, a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara alelnöke

A Szegedi Egyetem képviselője

Shaanxi küldöttség (16 fő)

Levezetőelnök: Wolf Csaba a ChinaCham alelnöke

Tolmács: Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója (követő tolmácsolás)

Program:

09: 00-09: 30 Regisztráció

09: 30-10: 00 VIP találkozó

Szeptember közepén szakértői szintű egyeztetésre kerül sor az Egyesült Államok és Kína között kereskedelmi kérdésekben, melyen előkészítik a két ország minisztereinek október eleji tárgyalását – jelentették be csütörtökön Washingtonban és Pekingben.

50,9 pontról 51,6 pontra nőtt az ország júliusi kompozit beszerzésimenedzser-indexe. Ez azt jelzi, gyorsabban növekedik a gazdaság.

Módosította a Bank of China-val kötött hitelszerződését az MVM Csoport, 250 millió euróról 350 millió euróra bővült a hitelkerete. A szerződés aláírása alkalmából az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kóbor György elmondta, hogy a forintban, euróban és dollárban is lehívható keretösszeg 5 éves futamideje két évvel meghosszabbítható, így 2026-ig áll rendelkezésre.

A helyi elektromos autógyártókhoz hasonlóan a Tesla is mentesülni majd a 10 százalékos autókra vonatkozó általános forgalmi adó alól Kínában.

A két ország szeptember 1-től kölcsönösen pótvámokat vetett ki számos termékre. Az intézkedések ellenére egyelőre egyik fél sem vonta vissza azt a korábbi egyezséget, hogy még szeptemberben folytatják a tárgyalásokat kereskedelmi vitáik rendezése érdekében.

Augusztusban a várt zsugorodás helyett növekedésbe fordult a kínai feldolgozóipar teljesítménye a Caixin gazdasági magazin által vezetett és hétfőn publikált beszerzésimenedzser-index (BMI) tanúsága szerint. 

Ázsia legnagyobb olajipari vállalatának, a kínai állami olaj- és gázipari társaságnak (CNPC) a bevétele, a működési eredménye és a profitja is nagyobb volt az idei első fél évben, mint egy évvel korábban.

Szerbiában átadták az Obrenovac és Ljig között húzódó Miloš fejedelem (Miloš Veliki) autópálya-szakaszt. A korábban átadott Ljig–Preljina szakasszal együtt összesen 103 kilométeres autópályát kapott Szerbia.

A díszkivilágítás a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének idei 70. évfordulójának is emléket állított.

hirlevelbe.jpg

A vártnál jobb eredményekről számolt be kedden közzétett második negyedéves gyorsjelentésében Kína második legnagyobb online kiskereskedelmi cége, a Jingdong (JD.com) - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.

Kína jegybankja hamarosan elkészül saját kriptodevizájával - mondta el Mu Csangcsün, a kínai jegybank fizetési ágának igazgatóhelyettese a Reutersnek. 

A havasi lótusz egy ritka és veszélyeztetett faját fedezték fel kínai tudósok a szecsuáni Volung természetvédelmi területen.

Felröppent a pletyka, miszerint a kínai autógyár, a Dongfeng eladná részesedését a francia PSA-ban. A Bloombergnek nyilatkozó bennfentesek szerint nem lehet tudni, hogy a teljes pakkot értékesítené a kínai vállalat, vagy csak egy részét. A Dongfeng a Peugeot 12,2%-át tulajdonolja, mely 2,2 milliárd eurót érhet jelenleg. 

„How to Cook in Europe – Így főz Európa” címmel jelent meg Violet és Gabriel legújabb, kínai nyelvű kiadványa, amelyet ez év június 19-én, a Stefánia Palota Dísztermében mutattak be a diplomaták részére.

A kínai Huawei Technologies 401,3 milliárd jüan (58,3 milliárd dollár) forgalmat ért el az első fél évben, 23,2 százalékkal múlva felül az előző év azonos időszakit.

A kínai BAIC autógyártó 5 százaléknyi részesedést vásárol a Daimler cégben, hogy még szorosabbra fűzze kapcsolatát a német járműgyártóval.

Kínai vállalatok vezetik a forgalmi ranglistát a világ építőiparában a Deloitte tanácsadó cég felmérése alapján. A világ száz legnagyobb építőipari vállalata 1,39 ezer milliárd dollár forgalmat termelt tavaly, tíz százalékkal többet mint 2017-ben.