A Kína és a közép-kelet európai országok vezetői 2012-ben tartották meg első találkozójukat. A „16+1" együttműködés Kína és a 16 közép- és kelet-európai ország közötti együttműködési platform. A platform létrehozása óta a felek jelentős előrelépéseket értek el a gazdasági és kereskedelmi együttműködések területén, de kedvező irányba fejlődtek közös kapcsolatok is.

Kína álláspontja szerint az együttműködési rendszer a kínai-európai kapcsolatok fontos részét képezi, Kína támogatja az egységes Európa kiépítését. Li Keqiang kínai miniszterelnök már többször elmondta, hogy Kína a jelenleg is érvényes nemzetközi szabályok és európai törvények alapján együttműködik a közép-és kelet-európai országokkal. Üdvözli, hogy a közösen elérendő célok érdekében egyre több európai vállalkozás csatlakozik a 16+1 együttműködéshez. Kína szerint az európai országoknak nincs okuk aggodalomra, a kínai vállalkozások nem jelentenek veszélyt az európai piacokra.

A 16+1 együttműködési platform elmúlt öt éve konfliktusmentesen zajlott és a többoldalú együttműködési stratégia mostanra a kínai-európai kapcsolatok legfontosabb része lett. A Magyarországot és Szerbiát összekötő, azaz a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása a felek közötti eredményes együttműködés egyik jó példája. A 16+1 együttműködés keretében Magyarország, Szerbia és Kína még 2013-ban döntött arról, hogy java részt Kínai támogatásból korszerűsítik és meghosszabbítják az érintett vasútvonalat. A munkálatokat 2015-ben kezdték el. Kína számara ez volt első alkalom, hogy kínai vasúti berendezéseket és technikát szállított Európába. Ez pedig fontos lépést jelent a kínai-európai vasútügyi együttműködések fejlődésének.

A Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése fontos beruházásnak számít az európai gazdaság fejlődésében. Várhatóan további hasonló projekteket fognak megvalósítani a 16+1 együttműködés keretében. A hétvégén Li Keqiang kínai miniszterelnök Bulgáriába utazik, és Szófiában részt vesz a Kínai és a 16 közép-kelet-európai ország vezetőinek hetedik csúcstalálkozóján. Az esemény hozzájárul a felek közötti kapcsolatok és együttműködések fejlődéséhez is.