Kamaránk egyik tagja, a CoscoShipping vállalatcsoport 15 százalékot meghaladó részesedést vásárolt a BILK-ben

 

 

A szerződést Budapesten a vállaltcsoporthoz tartozó Ocean Rail Logistics S.A. írta alá, amely szerint 15 százalékot meghaladó részesedést vásároltak az osztrák Rail Cargo Group (RCG) magyarországi tagvállalatában, a Rail Cargo Terminal BILK Zrt.-ben.

Az eseményen részt vett dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, valamint Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete.

Jelen volt a Rail Cargo Group és a Cosco Shipping (Europe) GmbH több magas rangú vezetője, Thomas Kargl, Kovács Imre az Igazgatóság tagjai, Sun Jun elnök és Wang Sonwen alelnök, valamint dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója.

Mosóczi László beszédében kiemelte, hogy a kormány a közlekedési hálózatok és a logisztikai szolgáltatások fejlesztésével járul hozzá ahhoz, hogy az ország kiaknázhassa a földrajzi fekvéséből eredő előnyöket. Az államtitkár a vasúti teherfuvarozásban különösen fontosnak nevezte a magyar tranzitszerep erősítését, hiszen vonaton juthatnak el Európa belsejébe a hajón érkező kínai áruk is, ha megépül az összeköttetés a pireuszi kikötő és Budapest között.

Duan Jielong nagykövet a szerződés mellett a magyar-kínai kapcsolatok fejlődéséről is elismerően szólt. A nagykövet szerint a két állam közötti bizalom erős, és Peking nyitott az együttműködések további erősítése iránt. Várakozása szerint a Cosco és a Rail Cargo Terminal-BILK megállapodása erősíteni fogja a térségbenMagyarország jelentőségét az áruelosztásban, és új piaci lehetőségeket teremt minden európai ország számára.

Thomas Kargl, a Rail Cargo Austria Igazgatóságának tagja úgy véli, hogy a szerződéssel a Cosco jól működő, fejlett hálózat üzemeltetésében vehet részt. A budapesti terminálüzemeltető és RCG felkészültsége együttesen garantálja, hogy a megállapodás előnyeit minden érintett élvezhesse